Kinder Kultur Haus și German Kulturhaus – un proiect Start-up Nation 2017

Unul dintre proiectele finanțate în anul 2017 prin intermediul programului START-UP NATION a fost înființarea unui centru de limba germană. Acest proiect, Kinder Kultur Haus și German Kulturhaus, s-a încadrat în categoria industrii creative și s-a bucurat de o finanțare nerambursabilă în valoare de 200.000 lei. Kinder Kultur Haus și German Kulturhaus, varianta pentru copii, respectiv pentru adulți, se dovedește a fi o afacere de succes în București, unde cererea pentru învățarea limbii germane a luat amploare în ultimii ani. 

Cunoașterea domeniului de activitate și a pieței au fost un mare plus în realizarea proiectului, dar și în implementarea acestuia. Care au fost pașii și ce dificultăți au fost întampinate puteți afla citind rândurile următoare.

Ideea de afacere a pornit de la îmbinarea mijloacelor clasice de predare a unei limbi străine cu tehnologia modernă a viitorului. Proiectul a obținut un punctaj de 95 de puncte din maximul de 100, dat fiind faptul că s-a pus accent pe inovație, tehnologie și un număr de 3 angajați cu normă întreagă.

Realizarea proiectului s-a făcut în mod profesionist de către o firmă de consultanță specializată pentru a putea atinge un standard ridicat, astfel încât să fie bifate toate cerințele de admitere a aplicației. Prin prezentul proiect serviciile de consultanță pot fi decontate până la 8000 lei cu TVA. 

Chiar dacă cerințele nu au fost clare în prima formă a programului de finanțare din 2017, existând numeroși titulari de afaceri care au întampinat probleme în scrierea și implementarea proiectelor deoarece ghidurile existente au lăsat loc de interpretări, acest proiect a primit finanțare și astfel s-a născut Kinder Kultur Haus, un centru de învățare a limbii germane pentru copii și respectiv German Kulturhaus, unde se oferă cursuri pentru studenți și adulți de toate nivelurile, dar și pregătire pentru obținerea certificărilor. (https://www.kinderkulturhaus.ro,https://www.germankulturhaus.ro/)

Găsirea unui spațiu potrivit acestui tip de activitate a fost o primă provocare. Zonele centrale care sunt foarte căutate în București pentru tipul acesta de afacere sunt saturate. Spațiul cel mai potrivit a fost în zona Unirii, într-o vilă interbelică, unde chiria a ajuns la suma de 1500 Euro pe lună. Un mare avantaj a fost faptul că în cadrul acestui proiect se poate deconta chiria pentru punctul de lucru, ceea ce este foarte important pentru o afacere aflată la început.

Achiziționarea echipamentelor tehnologice și a soft-urilor s-a făcut prin cerere de plată. În acest fel, furnizorul ales a acceptat să livreze și să pună în funcțiune echipamentele, iar plata s-a făcut ulterior, în urma aprobării obținute de la Oficiul responsabil cu verificarea documentelor și a achizițiilor. Această procedură s-a dovedit a fi una de durată, răbdarea fiind un atribut major pentru cei care au dorit să acceseze astfel de proiecte de finanțare.

Echipamentele alese pentru centrul de limba germană Kinder Kultur Haus și German Kulturhaus au fost: table interactive (whiteboard), un sistem audio, o imprimanta 3D cu un soft care permite realizarea obiectelor sau jucăriilor după desenele realizate de către copii, o orgă electronică și alte echipamente specifice activității administrative, precum: laptop, imprimantă sau tabletă. Costurile totale pentru echipamente și soft-uri se ridică la suma de aproximativ 110.000 lei, aceasta reprezentând mai mult de jumătate din valoarea totală a finanțării nerambursabile. Tot prin cerere de plată s-au achiziționat și pagina web pentru Kinder Kultur Haus, un soft performant care permite facilitarea înscrierii la cursuri și o platformă pentru cursanți prin care pot să-și urmărească progresul, să primească materiale suplimentare, să uploadeze teme și proiecte în baza unui user și a unei parole. Investiția proprie pentru această afacere constă în mare parte în amenajarea spațiului, achiziționarea de materiale didactice, campanii de promovare și marketing și plătirea salariilor lunare pentru salariați, după primele luni de funcționare ajungând în valoare de 57.000 lei.  

Implementarea proiectului a durat o lungă perioadă de timp, termenul limită pentru depunerea documentelor finale fiind pe data de 29 septembrie 2018. Finanțarea obținută prin intermediul acestui Program a fost esențială atât pentru demararea afacerii, cât și pentru dezvoltarea ei.